Euroopan tietosuojaviranomaisten linjaus liittyen Google Analyticsin käyttöön verkkopalveluissa

Kategoriat

Web-analytiikka | Päivitetty 21.6.2022

Outi Aramo
Partner, Management Consultant, Analytics Lead

Moni huomasi Tietosuojavaltuutetun perjantaina 11.2. julkaiseman tiedotteen Google Analyticsiin liittyen. Tiedote kuulostaa pahaenteiseltä ja on otsikoitu ”Euroopan tietosuojaviranomaiset ovat todenneet Google Analyticsin käytön verkkosivuilla tietosuojalainsäädännön vastaiseksi.”

Ei kannata hätääntyä Google Analytics -seurannan osalta. Google itse on julkaissut 4.2. tiedotteen, joka on vastine Euroopasta tulleisiin vaatimuksiin tarkentaa tietosuojavaatimusten noudattamista. Google pyrkii kehittämään lisätoiminnot, joiden avulla tietosuojaviranomaisten mainitsemien ongelmien ratkaiseminen olisi mahdollista itsenäisesti jokaiselle järjestelmää hyödyntävälle.

Google kertoo, ”we are working to add additional controls that will allow customers to further customize the analytics data they collect, thereby enabling them to continue to use Google Analytics in a manner consistent with their compliance objectives. We plan to share further details in the coming weeks.

Mistä on kyse?

Euroopassa on laadittu tiukkoja tietosuojasäännöksiä, kuten kaikille tuttu GDPR direktiivi, mutta vasta nyt, lähes vuosien viiveellä, kansalliset tuomioistuimet ja viranomaiset pääsevät näitä säädöksiä soveltamaan. Osin tästä syystä näemme varmasti lähi vuosina useita EU-tason ennakkotapauksia, joissa eurooppalainen säätely haastaa isoja Yhdysvaltalaisia digijättejä. Kuluttajan ja koko digitaalisen markkinointialan kannalta on hyvä, että pelisäännöt tarkentuvat ja yhdenmukaistuvat.

Tietosuojavaltuutetun tiedote 11.2.2022

Googlen vastine 4.2.2022

Googlen tietosuojatoimet pähkinänkuoressa, nykytilanne

Kaipaatko tukea ja apua?

Tukea ja apua verkkopalvelujesi evästehallintaan, datan hallintaan ja analytiikan asetuksiin ja tulokselliseen mainontaan voit aina kysyä meiltä!

Jaa artikkeli: Kopioi linkki