Taianomainen tekoäly – löytyykö (tulevaisuuden) yhteiskuntamme Harry Potterista?

Kategoriat

Digitaalinen kasvu, Sisältömarkkinointi | Päivitetty 16.4.2023

Reeta Reivinen
Senior Consultant, Content Lead

Tekoälyn kehityksen vauhti on huimaa. Välillä tuntuu siltä, että mystinen tulevaisuus saavuttaa meidät liian nopeasti. “Tarpeeksi kehittynyttä teknologiaa ei pysty erottamaan taikuudesta”, totesi ​​keksijä ja tieteilijä Arthur C. Clarke. Onko näin? Lapsena luin J.K. Rowlingin taikamaailmaan sijoittuvia Harry Potter -kirjoja seikkailuina ja huimina kasvutarinoina. Nyt päädyin lukemaan kirjasarjaa toisin silmin. Jos tekoälysovellukset ovat kuin taikaa, onko meidän todellisuutemme verrattavissa Harry Potterin maailmaan? Voimmeko oppia sieltä jotain?

OpenAI ja Alphabet viisasten kivi hyppysissä

Viisasten kivi pystyy muuttamaan kaikki aineet kullaksi ja luomaan ikuisen elämän eliksiiriä. Bank of America ennustaa, että globaalit tekoälymarkkinat ovat 900 miljardin suuruiset vuoteen 2026 mennessä. Jos ei ikuista elämää, niin kultaa on ainakin jaossa.

Tekoälyn tämän hetken puhutuin sovellus lienee ChatGPT ja muut suuriin kielimalleihin perustuvat tekoälyapplikaatiot. Kentän silmäätekevät ovat ChatGPT:n kehittäjä ja Microsoftin osittain omistama OpenAI sekä Googlen emoyhtiö Alphabet. Niiden valta ja bisnespotentiaali on mittaamaton. Ja ne levittävät lonkeronsa kaikille yhteiskunnan alueille. 

Harry Potterissa viisasten kiven omistaja Nicolas Flamel nauttii ylellisyyksistä 650 vuotta, mutta päätyy lopulta tuhoamaan murikan. Miten on tekoälyn kasvattaman tehokkuuden ja sitä kautta syntyvän valtavan varallisuuden laita? Nouseeko maagisesta kultakuumeesta voittajina vain kourallinen tekkifirmoja? Vai tulevatko tavalliset työntekijät kerryttämään itselleen bonuksina lisää vapaa-aikaa ja joutilaisuutta? Ruvetaanko viisasten kiven omistamista ja siitä hyötymistä jollain tavalla säätelemään? 

Erittäin salainen päiväkirja© on ChatGPT:n offline-versio

12-vuotias Harry Potter löytää Tylypahkan hylätystä tyttöjen vessasta tyhjän päiväkirjan. Eräänä päivänä hän rustaa kirjaan sen kummempia miettimättä “Minä olen Harry Potter”. Ja kirja vastaa. Pian Harry ja kasvoton kirjeenvaihtaja ovat keskustelun pyörteissä. Harry ei havahdu pohtimaan anonyymin viestijän piilotettuja motiiveja…

ChatGPT tai muut suuret kielimallit eivät ainakaan vielä ole ohjanneet ketään surman suuhun. Ja niiden suojakaiteita pyritään jatkuvasti vahvistamaan. Kielimallit ovat silti vielä kaukana täydellisestä. ChatGPT hallusinoi pokerinaama päällä ja suoltaa tekstiä vinoumiinsa tukeutuen. 

Ja toisin kuin Erittäin salainen päiväkirja©, ChatGPT ei pohjaa luomaansa tekstiä omiin muistoihinsa tai tietoihinsa – ylipäätänsä mihinkään omaan. Se on surutta kerännyt datansa noin 300 miljardista muiden kirjoittamasta sanasta Internetistä. Jos Tom Lomen Valedro olisi pitänyt blogia, hänenkin luovuutensa hedelmät olisivat päätyneet ChatGPT:n datamassaan. Onko jokaisella sisällöntuottajalla tulevaisuudessa mahdollisuus estää omien tuotostensa siirtäminen yhteislaitumelle? Toivon niin.

Iseeviot-peili -filtteriä etsimässä

Vastikään Tylypahkaan saapunut Harry löytää yöllisellä reissullaan Iseeviot-peilin, joka paljastaa hänen hartaimman toiveensa: saada oma perhe takaisin. Harry unohtuu yökausiksi tuijottamaan peiliä, kunnes eräs viisas mies muistuttaa hänelle, että haaveissa eläminen ei pitkän päälle kannata. 

Iseeviot-peili on yhteisöllinen esimerkki filtteristä. Toisin kuin Harry, me emme näe filttereiden avulla parhaita versioita elämästämme, pelkästään itsestämme. Ja tämä paras versio sen kun paranee… TikTokin viime kuussa julkaisema viraalisensaatioksi yltänyt Bold Glamour -filtteri nostaa kauneusihanteet korkeuksiin, joihin voi päästä vain luudan tai jatkuvalla kuukausisopimuksella olevan plastiikkakirurgin avulla.

Kehittynyttä tekoälyä hyödyntävä filtteri ei tuo uutta ”kerrosta” kuvaan, vaan luo päivitetyn version tokkaajan nokasta, poskista, huulista, silmistä ja hiuksista. “Tämä on noituutta!”, huudahtaa yksi influensseri. Ehdotus TikTokin kehittäjille: seuraavaksi työpöydälle Iseeviot-peili -filtteri?

Tekoäly-Fenix

Huikeaa vauhtia kehittyvät tekoälysovellukset tuovat mukanaan haasteita: vallan keskittymistä, tekijänoikeuksien polkemista ja kauas karkaavia kauneusstandardeja. Niihin liittyy onneksi myös paljon myönteistä.

Pottereistakin tuttu Fenix-lintu syntyy uudelleen ja uudelleen tuhkasta. Sen laulu luo toivoa ja se voi parantaa mitä vain kyyneleen avulla. Pelkällä pisaralla parantavaa – tai edes diagnosoivaa – sovellusta ei käsittääkseni ole vielä luotu (kiitos tosin yrityksestä Elizabeth Holmes). 

Yliluonnolliselta vaikuttava tekoäly on kuitenkin mahdollistanut esimerkiksi epilepsiakohtauksia ennustavan rannekkeen sekä EKG-tallennukseen kosketuslevyn ja mobiilisovelluksen, joka auttaa tunnistamaan rytmihäiriöitä kotioloissa. Tekoälysovellukset eivät siis vieläkään lupaa ikuista elämää tai uudelleensyntymistä, mutta voivat edesauttaa terveempää ja pidempää elämää. 

nainen lukee kristallipallossa
Tulevaisuusahdistukseen voi auttaa, jos löytää vertailukohteita tutusta paikasta. Ehkä myös se, että viettää aikaa offlinessa sellaisen muinaisjäänteen kuin kirja parissa. Kuva: Dall-E

Miltä maailma ja markkinointi näyttävät tulevaisuudessa? Jatkamme keskustelua mielellämme. 

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja olemme sinuun yhteydessä.

Nimi(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli: Kopioi linkki

Tagit: